25 Ekim 2011 Salı

29 Mart 2010 Pazartesi

hamm burger

6 Mart 2010 Cumartesi

kuru patlıcan dolması


Malzemeler
20 kuru patlıcan

iç harcı

  • 250 gr dolmalık kıyma
  • 1,5 su bardağı dolmalık pirinç
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • çeyrek limon
  • 1 soğan
  • tuz
  • sumak
  • kurunane

üzeri için,

  • bir kaşık tereyağ
  • 4bardak sıcak su
  • 1yemek kaşığı biber salçası
  • nar ekşisi

yapılışı;

PAtlıcanlar kaynar suda 15 dk haşlanır, süzülüp soğuk suda bekletilir. Her bir patlıcan yarısına kadar doldurulup ağzı sıkılıp birbirinin ardı sıra tencereye dizilir. Kaynar suyla tereyağ, salça ve nar ekşisi karıştırılıp üzerine dökülür, pişirilip afiyetle yenir :)

27 Şubat 2010 Cumartesi

kepekli zeytinli ekmek


Malzemeler:
2 bardak beyaz un
1 bardak kepek
1 tatlı kaşığı instant kuru maya
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 bardak su
½ bardak çekirdeği çıkarılmış dilimlenmiş siyah zeytin

Yapılışı:
1. Unu, kepeği, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu 4-5 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşakça ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Su miktarını bu kıvamı elde edecek şekilde artırıp azaltabilirsiniz
2. Hamurunuzu bir beze haline getirip ağzı kapalı bir kaba alıp hacmi iki katına çıkana kadar minimum 1 saat mayalanması için bekletin.
3. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahına alıp 2-3 dakika yoğurun ve irili ufaklı doğranmış zeytini ilave edip düzgün bir beze haline getirin.
4. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle 30 cm uzunluğunda bir rulo haline getirin ve kendi etrafında çevirerek sarın. İyice yağlanmış 20 cm çapındaki yuvarlak bir fırın kabına yerleştirin ve ılık bir yerde 1 saat mayalanmaya bırakın.
5. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 35 dakika ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
6. Fırından çıktıktan sonra ekmeği bir soğutma teline alıp 30 dakika beklettikten sonra servis edin.

frambuaz soslu haşhaşlı limonlu kek

Favori tariflerimden biri de bu limonlu ve haşhaş tohumlu kek.
Dışı kavruk, içi pamuk.
Her ısırışta ağzınızda patlayan haşhaş tohumları da eğlencesi :)

Malzemeler:

Kek için;
2 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı haşhaş tohumu
2/3 su bardağı şeker
1/2 su bardağı krema
2 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi (2 adet limon)
4 yumurta
1/2 su bardağı zeytin yağı
2 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı vanilya özütü (vanilla extract)
Frambuaz Sos İçin;
1 su bardağı frambuaz
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı nişasta
Yapılışı:
Fırınınızı önceden 175 C’de ısıtın. 30×10 cm’lik bir kek kalıbını yağlayın ve unlayın.
Unu, kabartma tozunu ve tuzu geniş bir kaba eleyin. Haşhaş tohumlarını ekleyip karıştırın.
Başka bir karıştırma kabında yağı, şekeri, kremayı ve limon kabuğu rendesini iyiçe çırpın.
Teker teker yumurtaları ekleyin ve her ekleyişte tamamen karışmasına dikkat edin. Vanilyayı ve limon suyunu ekleyin ve karıştırın.
Unlu karışımı ekleyin ve bir spatula yardımıyla unlar tamamen kaybolana kadar (mümkün olduğunca az) karıştırın.
Fırında 55 dakika pişirin.
Sos için;
Ufak bir tencereye frambuazları, şekeri koyup kaynatın.
Ara sıra kaşıkla karıştırıp parçalanmasını sağlayın. 5 dk kadar kaynatın.
Nişastayı su ile çay bardağında karıştırıp kaynamakta olan frambuazların üzerine dökün ve kaşıkla karıştırın. Biraz daha kaynayıp soğumaya alın.
Kalıptan çıkardığınız kekin tepesine sosu sürüp afiyetle yeyin :)

22 Şubat 2010 Pazartesi

Foccacio

Eski Roma’da panis focacius ocakların ortasındaki küllerde pişirilen düz yassı bir ekmek çeşidiydi. İsmi Latince’de “merkez” ve ayrıca “ateş yakılan yer, ocak” (burası da evlerin orta yerinde bulunuyordu) anlamına gelen “focus”dan gelmektedir. Amerikan İngilizce’sinde, focaccia ekmeği olarak geçmektedir. Gelenek yayıldıkça değişik diyalektler ve ekmeğin içine katılan pek çok farklı yerel malzemeler de eklenerek yapılagelen bu ekmek çeşidi bazen bir tür kek olarak bile anılmıştır. Kırktan fazla çeşidi vardır.

Yine de bazı kaynaklara göre temel tarif Etrüskler veya eski Yunan’lılara da dayandırılmış, ancak bugün geniş ölçüde Liguriyan mutfağından geldiği kabul edilmektedir (Ligurya, Kuzey Batı İtalya’daki kıyı bölgesine verilen isimdir; merkezi Cenova olan, İtalya’nın en küçük üçüncü bölgesidir. Sicilya usulü pizza ve Roma “pizza bianca”sı (beyaz pizza) focaccia ekmeğinden türemiş olarak düşünülmelidir. Focaccia ekmeği İtalya dışında sandviç ekmeği olarak çokça kullanılmaktadır.

Üzerini isteğe göre çeşit çeşit malzemeyle (ince kıyılmış sarımsak, kekik, kurutulmuş domates, soğan halkaları, taze adaçayı, zeytin dilimleri, rende parmesan ve bunlar gibi pekçok malzeme) süsleyebileceğiniz focaccia, üzerine sürülen sızma zeytinyağının ve deniztuzunun da etkisiyle nefis bir lezzettir. İster yemeklerin yanında, ister sandviç şeklinde servis edilebilir.

Malzemeler:

350 ml. su (yaklaşık 1,5 su bardağı)
500 gr. (2 su bardağı beyaz un)
45 gr. yaş maya
10 gr. tuz
2-3 çorba kaşığı süt
20 gr. zeytinyağı
35 gr. kuru domates (dilimlenmiş)
90 gr. siyah zeytin (dilimlenmiş)
10 gr. taze kekik
Üzerine sürmek için sızma zeytinyağı
Üzerine serpmek için biberiye
Isteğe göre üzerine serpmek için kaya tuzu

Yapılışı:

Su (soğuk su kullanmakta yarar var) ve unu bir kapta karıştırıyor, ardından çok az suda ezdiğimiz yaş mayayı, sütü, tuzu ve zeytinyağını ekleyerek yoğuruyoruz. Hamuru mayalanması için üzerini hava geçirmeyecek şekilde streç film ile kapatıp ya da ağzı kapalı bir kaba alıp 45 dk. kadar bekletiyoruz. En iyi mayalanma 37C’de gerçekleşiyor, ama oda sıcaklığı da yeterli olacaktır. Hamur hacim olarak yaklaşık 2 katına çıkacaktır.
Daha sonra dilimlenmis kuru domates ve siyah zeytinleri, kekiği hamura ekleyip, malzemelerin hamura iyice karışmasını sağlayıp, hamuru fırın kabına veya tepsiye alıp, 1 cm. kadar kalınlığında oval bir şekil verip 25 dakika kadar bekletiyoruz. Fırına verirken önce üzerine parmaklarımızla bastirip çukurluklar oluşturuyor ve biberiye serpiyoruz. 230C fırında, 25-30 dk. veya üzeri iyice kızarana kadar pişiyoruz. Fırından çıkardıktan sonra yumurta fırçasıyla üzerin sızma zeytinyağı sürerek ve isteğe göre kaya tuzu ekleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun..

Misafir şefimiz Koray Akten'e teşekkürler ...

28 Nisan 2009 Salı

elmalı "ne turta ne kek" :)


Tarif yakında burada :)