22 Şubat 2010 Pazartesi

Foccacio

Eski Roma’da panis focacius ocakların ortasındaki küllerde pişirilen düz yassı bir ekmek çeşidiydi. İsmi Latince’de “merkez” ve ayrıca “ateş yakılan yer, ocak” (burası da evlerin orta yerinde bulunuyordu) anlamına gelen “focus”dan gelmektedir. Amerikan İngilizce’sinde, focaccia ekmeği olarak geçmektedir. Gelenek yayıldıkça değişik diyalektler ve ekmeğin içine katılan pek çok farklı yerel malzemeler de eklenerek yapılagelen bu ekmek çeşidi bazen bir tür kek olarak bile anılmıştır. Kırktan fazla çeşidi vardır.

Yine de bazı kaynaklara göre temel tarif Etrüskler veya eski Yunan’lılara da dayandırılmış, ancak bugün geniş ölçüde Liguriyan mutfağından geldiği kabul edilmektedir (Ligurya, Kuzey Batı İtalya’daki kıyı bölgesine verilen isimdir; merkezi Cenova olan, İtalya’nın en küçük üçüncü bölgesidir. Sicilya usulü pizza ve Roma “pizza bianca”sı (beyaz pizza) focaccia ekmeğinden türemiş olarak düşünülmelidir. Focaccia ekmeği İtalya dışında sandviç ekmeği olarak çokça kullanılmaktadır.

Üzerini isteğe göre çeşit çeşit malzemeyle (ince kıyılmış sarımsak, kekik, kurutulmuş domates, soğan halkaları, taze adaçayı, zeytin dilimleri, rende parmesan ve bunlar gibi pekçok malzeme) süsleyebileceğiniz focaccia, üzerine sürülen sızma zeytinyağının ve deniztuzunun da etkisiyle nefis bir lezzettir. İster yemeklerin yanında, ister sandviç şeklinde servis edilebilir.

Malzemeler:

350 ml. su (yaklaşık 1,5 su bardağı)
500 gr. (2 su bardağı beyaz un)
45 gr. yaş maya
10 gr. tuz
2-3 çorba kaşığı süt
20 gr. zeytinyağı
35 gr. kuru domates (dilimlenmiş)
90 gr. siyah zeytin (dilimlenmiş)
10 gr. taze kekik
Üzerine sürmek için sızma zeytinyağı
Üzerine serpmek için biberiye
Isteğe göre üzerine serpmek için kaya tuzu

Yapılışı:

Su (soğuk su kullanmakta yarar var) ve unu bir kapta karıştırıyor, ardından çok az suda ezdiğimiz yaş mayayı, sütü, tuzu ve zeytinyağını ekleyerek yoğuruyoruz. Hamuru mayalanması için üzerini hava geçirmeyecek şekilde streç film ile kapatıp ya da ağzı kapalı bir kaba alıp 45 dk. kadar bekletiyoruz. En iyi mayalanma 37C’de gerçekleşiyor, ama oda sıcaklığı da yeterli olacaktır. Hamur hacim olarak yaklaşık 2 katına çıkacaktır.
Daha sonra dilimlenmis kuru domates ve siyah zeytinleri, kekiği hamura ekleyip, malzemelerin hamura iyice karışmasını sağlayıp, hamuru fırın kabına veya tepsiye alıp, 1 cm. kadar kalınlığında oval bir şekil verip 25 dakika kadar bekletiyoruz. Fırına verirken önce üzerine parmaklarımızla bastirip çukurluklar oluşturuyor ve biberiye serpiyoruz. 230C fırında, 25-30 dk. veya üzeri iyice kızarana kadar pişiyoruz. Fırından çıkardıktan sonra yumurta fırçasıyla üzerin sızma zeytinyağı sürerek ve isteğe göre kaya tuzu ekleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun..

Misafir şefimiz Koray Akten'e teşekkürler ...

0 yorum: