27 Şubat 2010 Cumartesi

frambuaz soslu haşhaşlı limonlu kek

Favori tariflerimden biri de bu limonlu ve haşhaş tohumlu kek.
Dışı kavruk, içi pamuk.
Her ısırışta ağzınızda patlayan haşhaş tohumları da eğlencesi :)

Malzemeler:

Kek için;
2 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı haşhaş tohumu
2/3 su bardağı şeker
1/2 su bardağı krema
2 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi (2 adet limon)
4 yumurta
1/2 su bardağı zeytin yağı
2 çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı vanilya özütü (vanilla extract)
Frambuaz Sos İçin;
1 su bardağı frambuaz
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı nişasta
Yapılışı:
Fırınınızı önceden 175 C’de ısıtın. 30×10 cm’lik bir kek kalıbını yağlayın ve unlayın.
Unu, kabartma tozunu ve tuzu geniş bir kaba eleyin. Haşhaş tohumlarını ekleyip karıştırın.
Başka bir karıştırma kabında yağı, şekeri, kremayı ve limon kabuğu rendesini iyiçe çırpın.
Teker teker yumurtaları ekleyin ve her ekleyişte tamamen karışmasına dikkat edin. Vanilyayı ve limon suyunu ekleyin ve karıştırın.
Unlu karışımı ekleyin ve bir spatula yardımıyla unlar tamamen kaybolana kadar (mümkün olduğunca az) karıştırın.
Fırında 55 dakika pişirin.
Sos için;
Ufak bir tencereye frambuazları, şekeri koyup kaynatın.
Ara sıra kaşıkla karıştırıp parçalanmasını sağlayın. 5 dk kadar kaynatın.
Nişastayı su ile çay bardağında karıştırıp kaynamakta olan frambuazların üzerine dökün ve kaşıkla karıştırın. Biraz daha kaynayıp soğumaya alın.
Kalıptan çıkardığınız kekin tepesine sosu sürüp afiyetle yeyin :)

1 yorum:

Koray Akten dedi ki...

Dışı kavruk içi pamuk keklere bayılırım ki bunda bir de her ısırışta ağızda çıtırdayan haşhaş taneleri de var. Bir de üzerine frambuaz sos mu? Nefis görünüyor. Tariflere devam, ellerine sağlık :)