27 Şubat 2010 Cumartesi

kepekli zeytinli ekmek


Malzemeler:
2 bardak beyaz un
1 bardak kepek
1 tatlı kaşığı instant kuru maya
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 bardak su
½ bardak çekirdeği çıkarılmış dilimlenmiş siyah zeytin

Yapılışı:
1. Unu, kepeği, tuzu, şekeri ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu ve zeytinyağını ilave ederek hamurunuzu 4-5 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşakça ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır. Su miktarını bu kıvamı elde edecek şekilde artırıp azaltabilirsiniz
2. Hamurunuzu bir beze haline getirip ağzı kapalı bir kaba alıp hacmi iki katına çıkana kadar minimum 1 saat mayalanması için bekletin.
3. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahına alıp 2-3 dakika yoğurun ve irili ufaklı doğranmış zeytini ilave edip düzgün bir beze haline getirin.
4. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle 30 cm uzunluğunda bir rulo haline getirin ve kendi etrafında çevirerek sarın. İyice yağlanmış 20 cm çapındaki yuvarlak bir fırın kabına yerleştirin ve ılık bir yerde 1 saat mayalanmaya bırakın.
5. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 35 dakika ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.
6. Fırından çıktıktan sonra ekmeği bir soğutma teline alıp 30 dakika beklettikten sonra servis edin.

0 yorum: